معمولا اسم عرق که مي آيد ياد تابستان و گرماي بي امان مي افتيم اما انگار زير جلد بعضي ها چشمه اي مي جوشد، طوري که حتي در زمستان هم خيس عرق هستند. بعضي ها زيربغل ها و کف دست و پاها و بعضي ديگر تمام بدنشان عرق مي کند و مدام بايد لباس عوض کنند. دکتر همايون مژدهي آذر، متخصص پوست و مو درباره دلايل تعريق زياد در زمستان و روش هاي درماني آن توضيح مي دهد.


آيا هر فردي که بيشتر عرق مي کند دچار تعريق بيش از اندازه است؟
تعريق فرايند طبيعي بدن است که در پاسخ به گرما، استرس و هيجان ها توليد مي شود. اين فرآيند طبيعي کارکردهاي مختلفي دارد و هر نوع تعريقي به عنوان تعريق بيش از اندازه محسوب نمي شود. بعضي افراد به طور طبيعي کمي بيشتر از بقيه عرق مي کنند اما نمي توان از آن به عنوان تعريق بيش از اندازه ياد کرد.
اگر در هر فصلي، ميزان تعريق به حدي باشد که روي زندگي روزمره  فرد مانند زندگي شخصي، روابط اجتماعي و مناسبات حرفه اي تاثير منفي بگذارد، در اين صورت مي توان آن را تعريق بيش از حد قلمداد کرد.


تعريق بيش از اندازه به چند دسته تقسيم مي شود؟
فرقي نمي کند تعريق زياد در تابستان باشد يا زمستان. تعريق بيش از حد به دو دسته تقسيم مي شود: تعريق بيش از اندازه موضعي؛ يعني يک يا چند ناحيه از بدن بيشتر عرق مي کنند.
تعريق بيش از اندازه عمومي؛ يعني تمام بدن فرد زياد عرق مي کند. شايع ترين نوع اين تعريق هاي آزاردهنده تعريق هاي موضعي هستند. اين نوع تعريق، به خصوص در کف دست و پا و زيربغل ها مشاهده مي شود.


دلايل تعريق زياد حتي در هواي سرد چيست؟
درست است که به دليل افت دماي هوا انتظار تعريق زياد نمي رود اما اين نوع تعريق در هر فصلي که باشد دو دليل عمده دارد که در واقع نوعي بيماري محسوب مي شود. بعضي افراد به صورت ژنتيکي زياد عرق مي کنند. در بيشتر موارد تعريق بيش از حد از دوران کودکي آغاز مي شود. در بعضي موارد ديگر تعريق بيش از اندازه به دليل اضطراب و هيجان ها توليد مي شود که در هر دو صورت هيچ ارتباطي به دماي هوا ندارد.
عوامل ارثي در تعريق بيش از اندازه شايع تر است که دليل مشخصي براي آن پيدا نشده است. در تعريق مربوط به اضطراب، امکان دارد کنترل کننده هاي مرکزي تعريق که در مغز قرار دارند، پيغام هاي اشتباه مخابره کرده و اين حالت را ايجاد کنند. بعضي افراد در شرايط استرس زا دچار زخم معده يا افزايش فشارخون مي شوند.
همين مکانيزم هاي مشابه مي تواند باعث افزايش حساسيت گيرنده هاي کف دست و پا شده و عرق فرد را درآورند.


عرق در سرما
آيا ابتلا به بعضي بيماري ها مي تواند زمينه ساز تعريق بيش از حد شود؟
در بعضي موارد فرد بدون دخالت اين وضعيت ها نيز دچار تعريق زياد مي شود که ناشايع است؛ براي مثال افرادي که دچار پرکاري تيروئيد هستند در هر فصلي دچار تعريق بيش از حد مي شوند. در ديابت هاي کنترل نشده نيز در سيستم هاي پيام رسان مربوط به تعريق اشکالاتي به وجود مي آيد که در اين شرايط نيز امکان دارد فرد دچار تعريق هاي غيرقرينه شود.
در اين شرايط گاهي کاهش تعريق نيز اتفاق مي افتد؛ يعني فرد در ناحيه اي از بدن تعريق بيش از حد و در ناحيه  ديگر تعريق کمتر از حد معمول دارد. در بيماري پرکاري غده فوق کليوي نيز به دليل ترشح هورمون هاي خاصي مانند هورمون آدرنالين امکان دارد که فرد دچار تعريق بيش از حد، به خصوص به صورت ناگهاني و همراه با علائمي مانند افزايش فشارخون، اضطراب و تپش قلب شود.
بعضي مشکلات ناشايع ديگري نيز باعث تعريق زياد در هر فصلي مي شوند. در بعضي موارد که تعريق بيش از اندازه مربوط به مشکلات داخلي بدن است، مشاوره با متخصصان داخلي مانند متخصصان غدد لازم است.


چه روش هاي درماني وجود دارند؟
اول بايد علت اصلي اين نوع تعريق تشخيص داده شود که نيازمند شرح حال بيمار، بررسي هاي دقيق، انجام آزمايش هاي لازم و… است؛ براي مثال اگر فردي مشکوک به ديابت است، پزشک بايد بررسي ها و آزمايش هاي لازم را انجام دهد.
متاسفانه در بيشتر موارد علت جسمي خاصي براي مشکل تعريق بيش از حد يافت نمي شود. در مواردي که علت مشخص مي شود درمان هاي لازم آغاز شده و به صورت غيرمستقيم تعريق فرد کنترل مي شود.
براي کنترل وضعيت ثانويه بعضي بيماري ها و درمان مواردي که علت خاصي پيدا نمي شود، از روش هاي مختلف درماني استفاده مي شود. معمولا رويکرد اوليه درمان موضعي است. داروهاي مختلفي مانند ترکيبات نمک هاي آلومينيوم -کلرور آلومينيوم و ترکيبات زيريوم- استفاده قرار مي گيرند.
اين فراورده ها هم به صورت آماده و ترکيبي که توسط داروساز تهيه مي شوند موجود هستند که با توجه به تجويز پزشک به صورت موضعي استفاده مي شوند. فراورده هاي خوراکي مانند ترکيبات آنتي کولينرژيک و داروهايي مانند پروپانتلين به دليل عوارض غيرقابل تحملي که براي بيمار دارند، چندان استفاده نمي شوند.
اين داروها به خصوص براي افرادي که از خشکي دهان رنج مي برند يا دچار احتباس ادرار هستند، عوارض بيشتري دارد اما در هر حال از اين داروها به عنوان روش هاي درماني استفاده مي شود.


آيا تزريق به کاهش تعريق کمکي مي کند؟
يکي از رويکردهاي جديد براي مقابله با تعريق زياد تزريق توکسين بوتولينيوم يا بوتاکس است.
امروز از اين تزريق براي درمان چين هاي عميق پيشاني و اخم و چين و چروک دور چشم استفاده مي شود اما يکي ديگر از کاربردهاي بسيار موثر اين دارو در درمان تعريق هاي بيش از اندازه کف دست و پا و به خصوص زير بغل است. ماندگاري و رضايت از اين درمان بالاست زيرا هشت ماه تا يک سال ماندگاري دارد.
اين تزريق بسيار ساده و بي خطر بوده و در يک جلسه انجام مي شود. البته اين تزريق بايد توسط متخصصان مجرب و با داروهاي تاييد شده توسط وزارت بهداشت انجام شود. از درمان هاي قديمي تعريق بيش از اندازه روش آينتوفورز است. در اين روش از الکتريسيته  ملايم براي درمان تعريق بيش از حد استفاده مي شود.
اين وسيله در مراکز تخصصي پوست وجود دارد. البته دستگاه  خانگي آن نيز وجود دارد که فرد مي تواند در منزل از آن استفاده کند. لازم است که اين تکنيک ها تکرار شوند چون در صورت قطع آن امکان عود مشکل وجود دارد. از روش هاي ديگري که عنوان گزينه  آخر پيشنهاد مي شود، عمل جراحي است.
در بعضي موارد که تعريق زندگي فرد را به طور کامل مختل مي کند، با مشاوره با متخصصان جراح اعصاب، روش هاي جراحي اعصاب انجام مي شود. در اين روش بعضي عصب هاي مربوط به تعريق کف دست و پا يا زيربغل ها را قطع مي کنند. اين روش کمتر استفاده مي شود زيرا روش پرعارضه اي است.
در بعضي موارد مشاهده شده که بعد از اين عمل، تعريق نواحي ديگر بدن به طور جبراني افزايش مي يابد، بنابراين از اين روش به عنوان گزينه  آخر و در شرايط خاص استفاده مي شود.


آگاهي و حمايت از افراد با عرق زياد
نقاشي را تصور کنيد که کارش با کاغذ و بوم نقاشي است يا خبرنگاري که مجبور است در محيط پراسترس کاري خود مطلبي را يادداشت کند يا افرادي که در محيط کار مجبورند با همکاران خود دست بدهند.
متاسفانه بيشتر افرادي که دچار مشکل تعريق بيش از حد دست و پا و زيربغل هستند، از وجود روش ها و امکانات درماني بي اطاع اند.
بيشتر اين افراد بعد از سال ها رنج بردن از اين مشکل به متخصص پوست مراجعه مي کنند. مساله بعدي هزينه  بالاي روش هاي درماني اين مشکل است، براي مثال تزريق بوتاکس براي مقابله با تعريق زياد شيوه پرهزينه اي است، به همين دليل خيلي از اين افراد نمي توانند از عهده اين هزينه ها بربيايند و از درمان چشم پوشي مي کنند.
به نظر مي رسد هم بايد در اين زمينه بيشتر اطاع رساني کرد، و هم بايد از طريق بيمه يا کاهش هزينه ها از اين بيماران نيز حمايت شود.


https://radkawear.com


زيرپوش ضد عرق - زيرپوش - پد ضد عرق - عرق زير بغل - تعريق زياد - پد زير بغل - عرق زياد - زيرپوش خوب


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

آقا و خانوم میم قناری وبلاگ moon2 Jackie Tiffany مکعب جادویی IranJobex ┋ دُنـیـاـیِ ایـن روزـآیِ مـَن ┋ مجله اینترنتی 24 خبر شورای دانش اموزی دبستان غیر دولتی دخترانه تحسین